Beyin ve Sinir Cerrahisi
Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Hakkında
Toplumda yaygın olarak görülen beyin hastalıklarının tedavisinde başarı sağlamak için tam donanımlı bir merkez, ekip çalışması ve multidisipliner tedavi yaklaşımı büyük önem taşır. Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi, tıp teknolojisindeki yeniliklerle birlikte hızla gelişmekte olup, bu sayede teşhis ve tedavide daha etkili ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Beyin Damar Hastalıkları
Beyin damar hastalıklarının tedavisinde, endovasküler (girişimsel nöroradyoloji) ve cerrahi (mikroşirürjikal) yaklaşımlarını içeren bir tedavi ekibi bulunmaktadır. Tedavi yöntemleri, hastanın durumuna bağlı olarak tek başına veya bir arada kullanılabilir.
- Beyin Damarı Anevrizmaları: Beyin damarlarında baloncuk şeklinde ortaya çıkar. Kanama ile ani kötüleşme ve hayati kayıplara sebep olabilir.
- Arterio-Venöz Malformasyon: Atar ve toplardamarların beyinde bir yumak şeklinde izlendiği, kanamaya eğilimli bir damar hastalığıdır.
- Karotis Stenozu: Şah damarının boyun veya beyin içerisindeki kısımlarının daralması ve tıkanmasıdır. Pıhtı oluşumu ile inme (felç) ortaya çıkar, tedavi saatler içinde yapılmalıdır.
- Beyin Kanamaları: Beyin zarları veya beyin dokusu içerisine kan sızması durumu. Hızla tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
- Beyin Damar Tıkanıklığı: Beyin damarlarının tıkanması sonucu beyne giden kan akışının aniden kesilmesidir. İnme ya da felç tablosu oluşur ve hızla tedavi edilmesi gerekir. Tıkanan damarın endovasküler yöntemlerle açılması veya mikrocerrahi ile yeniden beyin kanlanmasının sağlanması mümkün olabilmektedir.
Beyin ve Omurilik Tümörleri
Hem erişkinlerde hem de çocukluk çağı beyin ve sinir tümörlerinde mikrocerrahi ve endoskopik tekniklerle cerrahi girişim uygulanmaktadır. Hastalar, beyin ve sinir cerrahı, radyasyon onkoloğu, tıbbi onkolog ve nöroradyologdan oluşan bir konsey tarafından değerlendirilir. Bazı tümörlerde uzun dönemli kemoterapi (ilaç tedavisi) ve/veya radyoterapi (ışın tedavisi) planlaması yapılır. Özellikle hipofiz tümörleri başta olmak üzere kafa kaidesi tümörlerinde de ameliyatlar, cerrahi ekip içinde yer alan KBB uzmanının katılımı ile gerçekleştirilir.
Omurga Hastalıkları
Omurganın; kaza ve yaralanmalar gibi travmatik, omurilik kanalı daralması ve belde kayma gibi yaşlılık süreciyle ortaya çıkan hastalıkları ile doğumsal rahatsızlıkları cerrahi girişim gerektirir. Ayrıca, bel ve boyun fıtığı gibi hastalıklar da beyin ve sinir cerrahları tarafından tedavi edilir. Bel fıtığı, boyun fıtığı ve omurgaya yapılan sağlamlaştırma (enstrümantasyon) ameliyatları, mikrocerrahi ve endoskopik yöntemlerle gerçekleştirilir. "Minimally invasive spine center" adı verilen merkezde, bu tür cerrahi işlemler yapılırken, rehabilitasyon hizmetleri ve fizik tedavi de planlanır. Minimal invaziv ağrı girişimleri, yani ameliyat dışı tedaviler de bu disiplinin bir parçası olarak hastalara sunulmaktadır.
Çocukluk Çağı Beyin ve Sinir Hastalıkları (Pediatrik Nöroşirürji)
Doğumsal ve sonradan kazanılan kafa ve omurga hastalıklarına cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Bu hastalıklar arasında; tümörler, damar hastalıkları, kafa içinde beyin suyu birikmesi olarak tanımlanan hidrosefali ve özellikle yenidoğan döneminde daha sık görülen “spinal disrafizm” yani bel açıklığı en yaygın sorunlar arasında yer almaktadır. Pediatrik nöroşirürji alanında, bu hastalıkların tedavisi için çeşitli cerrahi yöntemler uygulanır ve erken tanı ile tedavi, çocukların sağlıklı gelişim süreçlerine büyük katkı sağlar.
Travmalar (Darp veya Kaza Sonucu Beyin Yaralanması)
Kafa travması yaşayan hastalara, vakit kaybedilmeden acil müdahaleler yapılmaktadır. Bu hastalar, genellikle yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmekte ve iyileşme süreci boyunca fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına yönlendirilmektedir. Tedavi sürecinin amacı, hayati riski ortadan kaldırmak ve hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Kaza sonucu gelişebilen her türlü travmanın (kafa travması, omurga travması, vb.) hızlı bir şekilde tanı ve tedavisi, acil servis ve yoğun bakım ünitesinin koordineli çalışmasıyla gerçekleştirilir. Beyin, omurilik ve sinir cerrahisi ekibi, 24 saat boyunca süren bir koordinasyon içinde, hastanın tedavisini takip eder ve gerekli cerrahi müdahaleleri gerçekleştirir.
Fonksiyonel Hastalıkların Tedavisi
Parkinson hastalığı ve benzeri istemsiz hareket bozuklukları gibi yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren hastalıklarda, beyin pili uygulaması genellikle tercih edilen tedavi yöntemidir. Doğumsal nedenlerle veya ağır kafa travması sonrası gelişen spastisite tedavisi için ise “selektif dorsal rizotomi” veya “baklofen pompası yerleştirilmesi” gibi cerrahi müdahaleler uygulanmaktadır. Ayrıca, ilaç tedavisi ile kontrol altına alınamayan epilepsi (sara hastalığı) durumlarında epilepsi cerrahisi planlanabilir. Tüm fonksiyonel hastalıklar için cerrahi tedavi gerekliliği ve faydaları, nörolog, psikiyatrist ve fizik tedavi uzmanlarının katılımı ile oluşturulan bir çalışma grubu tarafından detaylıca değerlendirildikten sonra karar verilmektedir.
Dünyam Hastanesi’nde İleri Teknoloji ile Ameliyat Riskleri Minimuma İndiriliyor
- Nöronavigasyon: Dünyam Hastanesi, beyin, omurilik ve sinir cerrahisinde, 3 boyutlu görüntüleme imkanı sunan nöronavigasyon sistemi ile ameliyatlar gerçekleştirmektedir. Beyin tümörleri, beyin tümör biyopsisi, omurga ve omurilik cerrahisi, Parkinson cerrahisi gibi alanlarda kullanılan bu sistem, cerrahların ameliyat esnasında hastanın MR’ından elde edilen anatomik ve fizyolojik görüntüleri kullanmalarını sağlar. Bu sayede, gerçek zamanlı nöronavigasyon ile beynin veya omuriliğin riskli bölgeleri net bir şekilde görülüp, planlama yapılabilir. Hedeflenen alana yüksek doğrulukla yaklaşan bu teknoloji, sağlıklı dokularda oluşabilecek zararları minimize ederek, tedavi başarısını artırmaktadır.
- Nöromonitorizasyon: Beynin hassas bölgelerine yerleşmiş tümörler, anevrizma veya AVM cerrahisi, omurilik tümörleri ve skolyoz gibi hassas omurga cerrahilerinde, nöroloji uzmanı tarafından hastanın vücuduna yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla sinyal alınır. Sinyalde herhangi bir düşüş tespit edildiğinde, cerraha hassas bölgeye yaklaşılmakta olduğu uyarısı verilerek, hastanın yüz, kol veya bacak felci riski büyük oranda azaltılır.
- İntraoperatif Ultrasonografi: Dünyam Hastanesi’nde, ameliyat sırasında radyoloji uzmanları ultrason cihazı kullanarak, beyin veya omurilik tümörlerinin yerini ve ne kadarının çıkarıldığını kontrol eder. Özellikle zor ayırt edilebilen tümörlerin tamamının çıkarılmasına olanak sağlayarak, tedavi sürecinde büyük bir avantaj sağlar.
- Endoskopi: Hipofiz, ventrikül içi tümörler ve hidrosefali ameliyatlarında, dar koridorlardan geniş bir görüş açısı sunan endoskopi tekniği kullanılır. Ayrıca, bel fıtığı gibi yaygın omurga problemlerinde de mikrocerrahinin alternatif bir tedavi seçeneği olarak uygulanmaktadır.
- Gliolan Boyama Tekniği: Dünyam Hastanesi’nde, tümörün farklı renkte görünmesini sağlayan gliolan maddesi hastaya ameliyat öncesi içirilir. Cerrahlar, mikroskobun özel filtresi ile normal beyin dokusu ile tümör dokusunu farklı renklerde görerek, hasar riskini en aza indirir ve tümör çıkarımını maksimum seviyeye çıkarır. Bu yöntemle, hastanın nörolojik kayıpla çıkma riski önemli ölçüde azalır.
- Uyanık Kraniotomi: Konuşma merkezi ve motor alan gibi hassas bölgelerdeki tümörlerin cerrahisinde, hasta uyanık tutularak ameliyat gerçekleştirilir. Bu yöntem sayesinde, kişinin konuşma ve kol-bacak hareketleri ameliyat sırasında sürekli kontrol altında tutulur, böylece hasar oluşması engellenir ve başarı oranı artırılır.
- İntraoperatif BT (O-Arm): Dünyam Hastanesi’nde, O-Arm teknolojisi kullanılarak, ameliyat sırasında bilgisayarlı tomografi çekilir ve cerrahın ameliyatın her aşamasında kritik bilgilere erişmesini sağlar. Özellikle omurga vidalama ameliyatlarında kullanılan bu yöntem, hata payını sıfırlayarak, tedavi sürecinde daha küçük kesilerle cerrahi müdahale yapılmasına olanak verir. Ayrıca, enfeksiyon riskini azaltır ve hastaların daha az radyasyona maruz kalmasını sağlar.