Özel Dünyam Hastanesi Göz Hastalıkları

Göz Hastalıkları

Göz Hastalıkları Bölümü Hakkında

Göz, vücudumuzda hacim olarak küçük bir yer kaplamasına rağmen en önemli organlarımızdan biridir. Beş duyumuzdan biri olan gözlerimiz, gündelik hayatta beynimize iletilen bilgilerin yaklaşık %85'ini sağlar. Bu açıdan bakıldığında, göz sağlığının genel vücut sağlığı ile ne kadar yakından ilişkili olduğu anlaşılabilir.

Göz Hastalıkları Nedir?

"Göz muayenesi, erken bebeklik döneminden başlayarak çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde periyodik olarak yapılmalıdır. Güncel tavsiyelere göre, bebeklerde 2 aylık, 6 aylık ve 12 aylıkken göz muayenesi yapılmalı; herhangi bir problem olmasa bile göz sağlığını korumak amacıyla muayeneler her yıl düzenli olarak tekrarlanmalıdır."

Göz Hastalıkları Neye Bakar?

Göz hastalıkları bölümü, göz sağlığı ile ilgili muayene ve cerrahi işlemleri; refraktif cerrahi, katarakt cerrahisi, glokom, kornea hastalıkları, üvea-retina, vitreoretinal cerrahi, şaşılık, nöro-oftalmoloji, oküloplastik cerrahi ve kontakt lens uygulamaları gibi alanlarda tanı ve tedavi hizmeti sunan tıbbi birimdir.

Göz muayenelerinde otorefraktokeratometre, airpuff ve aplanasyon tonometre (göz tansiyonu ölçümü için), biyomikroskop, direkt ve indirekt oftalmoskop gibi ileri teknolojili cihazlar kullanılmakta olup, hasta bilgileri güvenli bir şekilde bilgisayar ortamında saklanmaktadır.

Göz ameliyatlarında, deneyimli cerrahlar tarafından en modern teknikler ve cihazlar kullanılmaktadır. Katarakt ameliyatları, çoğu hastada damla anestezisi altında dikişsiz fakoemülsifikasyon tekniğiyle yapılmaktadır. Diyabete bağlı ileri görme kayıplarında pars plana vitrektomi ve internal limitan membran soyulması gibi ileri teknikler; yaşa bağlı makula dejenerasyonu tedavileri ve subretinal vitrektomi gibi komplike vitreoretinal cerrahiler başarıyla gerçekleştirilmektedir. Kornea nakilleri, göz bankalarından temin edilen donör kornealar ile yapılmaktadır.

Glokom (göz tansiyonu), şaşılık ve retina dekolmanı ameliyatları, göz sağlığı için en uygun yöntemlerle uygulanmaktadır. Miyop, astigmat ve hipermetropinin düzeltilmesi için excimer lazer uygulamaları, lasik yöntemi ve damla anestezisi ile yapılmaktadır.

Göz Hastalıkları Nelerdir?

Refraksiyon (kırma) kusurları:Genel olarak gözlük, kontakt lens veya refraktif cerrahi yöntemleri ile düzeltme gerektiren refraksiyon kusurları 4 grupta değerlendirilir:

  • Miyopi
  • Astigmatizma
  • Hipermetropi
  • Presbiyopi (40 yaş sonrası yakını görme sorunu)

Tüm refraksiyon kusurları temelde uzağı görme problemleri oluşturmakla birlikte, hipermetropi ve presbiyopi gibi bazı durumlarda yakın görme problemi de eşlik eder. Miyopi, uzağı görme güçlüğü olarak tanımlanır ve eksi numaralı gözlüklerle düzeltilir. Ayrıca, refraktif cerrahi için en uygun kırma kusurudur. Hipermetropi, çocukluk ve gençlik dönemlerinde belirgin bir sorun yaratmasa da özellikle yakın çalışmalarda (örneğin ders çalışırken veya kitap okurken) göz yorgunluğu ve baş ağrısına sebep olabilir. İlerleyen yaşlarda hem yakında hem de uzakta görme azlığı meydana getirir ve artı numaralı gözlüklerle düzeltilir. Astigmatizma, eksenel bir kırma kusurudur ve odaklandığınız bölgenin bulanık görülmesine neden olur. Örneğin, "+" şeklindeki bir işarette yatay veya dikey çizgiyi bulanık görebilirsiniz. Silindirik camlarla düzeltilir ve bazı durumlarda refraktif cerrahi ile de tedavi edilebilir. Presbiyopi ise 40 yaş sonrası başlayan yakın görme kusurudur; ilerleyerek 55-60 yaşlarında en yüksek seviyeye ulaşır ve artı numaralı gözlüklerle düzeltilir. Ayrıca, presbiyopi için akıllı mercek cerrahisi ile kalıcı çözüm sağlanabilir.

Uzman Doktorlarımız