Özel Dünyam Hastanesi Obezite Merkezi

Obezite Merkezi

Obezite Merkezi

DÜNYAM HASTANESİ OBEZİTE MERKEZİ, birçok tıbbi branşın bir araya gelerek multidisipliner bir yaklaşımla hastalarına tanı ve tedavi hizmetleri sunduğu merkezdir.Obezite tedavisi konusunda uzmanlaşmış merkezimiz, hastaların sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olmayı amaçlar. Merkezimizde, diyetisyenimiz, iç hastalıklar uzman hekimlerimiz, psikolog, cerrahlarımız ve fizik tedavi uzmanları gibi çeşitli sağlık profesyonelleri bulunur ve her hasta için bireysel bir tedavi planı hazırlanır. Tedavi sürecinde hastaların beslenme alışkanlıkları gözden geçirilir, uygun diyet programları oluşturulur, fiziksel aktivite düzeyi artırılır ve psikolojik destek sağlanır.

Obezite Merkezi Nedir?

Obezite merkezleri, obezite tedavisi ve yönetimi konusunda uzmanlaşmış sağlık ekiplerinden olan kuruluşlarıdır. Bu merkezler, kilo verme süreçlerinde bireylere kapsamlı tedavi yöntemleri sunar. Obezite, dünya genelinde artan bir sağlık sorunu olup, kalp hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle, obezite merkezleri, hastaların sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olmayı amaçlar.

Obezite merkezleri, multidisipliner bir yaklaşımla çalışır. Bu merkezlerde diyetisyenler, uzman iç hastalıkları uzmanlarımız, psikologlar, cerrahlar ve fizik tedavi uzmanları gibi çeşitli sağlık profesyonelleri bulunur. Her hasta için bireysel bir tedavi planı hazırlanır. Bu plan, hastanın sağlık durumu, yaşam tarzı ve kilo verme hedefleri göz önünde bulundurularak oluşturulur.

Tedavi sürecinde, hastaların beslenme alışkanlıkları gözden geçirilir ve uygun diyet programları oluşturulur. Ayrıca, fiziksel aktivite düzeyi artırılmaya çalışılır. Psikolojik destek de tedavinin önemli bir parçasıdır çünkü kilo verme süreci, genellikle duygusal zorluklarla da ilişkilidir.

Obezite merkezleri ayrıca, bariatrik cerrahi gibi tedavi yöntemleri sunar. Bu cerrahi işlemler, mide küçültme ameliyatları gibi çeşitli yöntemleri içerir ve ciddi obezite vakalarında etkili sonuçlar verebilir. Ancak cerrahi tedavi, genellikle diğer yöntemlerin başarısız olduğu durumlarda tercih edilir ve her hasta için uygun olmayabilir.

2014 yılında 663 sayılı KHK’ye istinaden Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı ihdas edilmiş olup, yönetmeliği de hazırlanmıştır. Ünite ve uygulama merkezlerinde yapılabilecek uygulamalar 6 alt başlıkta toplanmıştır.

Obezite Merkezi Tedavi Hizmerleri

Obezite Merkezlerimizde multidisipliner bir yaklaşımla uygulanan tanı ve tedavi yöntemlerinde temel amacımız hastaların sorunsuz bir şekilde düzenli olarak kilo vermelerini sağlamak ve en önemlisi de kilo kaybının yıllar içerisinde korunmasını sağlamaktır.

  • DİYET TEDAVİSİ
  • EGZERSİZ TEDAVİSİ
  • DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ TEDAVİSİ
  • İLAÇ TEDAVİSİ

DİYET TEDAVİSİ

Obezite Merkezilerine başvuran hastaların, beslenme ve diyet uzmanları denetiminde kilo vermesi hedeflenmektedir. Burada, her bir hasta için beslenme alışkanlıklarına ve sağlık durumuna özel, kalorisi hesaplanmış bir diyet planlanmaktadır. Hastalar, program boyunca beslenme uzmanlarının takibindedir.

EGZERSİZ TEDAVİSİ

Obez hastalar, aşırı kiloları nedeniyle çoğu zaman spor yaparken sağlık sorunları yaşamaktadır. Örneğin binen aşırı yük nedeniyle diz ekleminde oluşan problemler- Bu sorunlar, hastanın egzersizi tamamen bırakmasına yol açmakta ve daha fazla kilo almasına neden olmaktadır.

Genellikle haftada en az 3 gün yapılacak 45 dakikalık bir aktivite bile hastanın kilo vermesinde etkili olabilmektedir.

DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ TEDAVİSİ

Beslenme ve egzersiz programları hastanın kilo vermesinde etkili bir yöntemlerden biridir. Ancak hastanın bu programları, belirli bir süresi olan kürler gibi görmesi ve bitiminde eski sedanter yani hareketsiz yaşantısına dönmesi tekrar kilo almasına yol açabilmektedir. Bu hastalara, yaşam alışkanlıklarında değişiklikler yapmaları, örneğin sürekli araba kullanmak yerine metroya binmeleri, hafta sonları yemek programları yerine doğa yürüyüşleri gibi spor aktiviteleriyle dolu farklı programlara ağırlık vermeleri önerilmektedir.

İLAÇ TEDAVİSİ

Hastanın kilo almasına neden olan herhangi bir metabolik sorun varsa (reaktif hipoglisemi, insülin direnci gibi) bu sorunun ortadan kaldırılması için doktorlar tarafından ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Ancak ilaç tedavisinden direkt olarak obezitenin ilaçla tedavisinin anlaşılmaması gerekmektedir. Çünkü henüz obezite tedavisi için reçete edilebilecek, FDA onaylı gerçekten güvenli ve etkili bir ilaç bulunmamaktadır.

OBEZİTE CERRAHİSİ

Obezite cerrahisi temel olarak iki prensibe dayanmaktadır; mide hacminin küçültülmesi ve/veya ‘malabsorsiyon’ yani yiyeceklerin emiliminin bazı aşamalarda engellenmesinin sağlanması.

  • OBEZİTE CERRAHİSİ KİMLER İÇİN UYGUNDUR?
  • OBEZİTE CERRAHİSİNDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
  • TÜP MİDE AMELİYATI (SLEEVE GASTREKTOMİ)
  • GASTRİK BYPASS
  • MİDE BALONU UYGULAMASI

OBEZİTE CERRAHİSİ KİMLER İÇİN UYGUNDUR?

Obezite cerrahisi , vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde olan, uzman denetiminde uygulanan tıbbi beslenme, egzersiz veya medikal tedavi yöntemleriyle kilo veremeyen hastalara önerilmektedir. Bunun yanı sıra, vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olan ve yüksek tansiyon, diyabet, uyku apnesi gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sağlık sorunları yaşayan hastalar için de uygun bir seçenek olarak tavsiye edilmektedir. Hangi cerrahi yöntemin uygulanacağı ise doktorlar tarafından yapılan muayene ve tetkiklerin sonucunda belirlenir.

Doğurganlık çağında olan ve kısa vadede çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların, bu durumu doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Çünkü obezite cerrahisi ameliyatlarını takip eden 24 ay boyunca hamile kalınmaması tavsiye edilmektedir.

OBEZİTE CERRAHİSİNDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Sleeve Gastrektomi " olarak da bilinen tüp mide ameliyatlarında, midenin hacminin küçültülmesi (yaklaşık 60-100cc) ve böylece hastanın çok az gıdayla tokluk hissetmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla, midenin belli bir bölümü cerrahi işlemle çıkarılmakta ve geriye tüp şeklinde (yaklaşık bir muz büyüklüğünde) bir mide bırakılmaktadır. Ayrıca midenin açlık hormonu salgılayan bölümü çıkarılmaktadır. Bu operasyonla sadece alınan gıdanın miktarı kısıtlanmakta; gıdaların emilimi aynı şekilde devam ettiği için hastanın dışarıdan vitamin ya da mineral takviyesi alması gerekmemektedir.

GASTRİK BYPASS

Gastrik Bypass ameliyatlarında midenin büyük bir bölümü bypass edilerek küçük hacimli (yaklaşık 30-50 cc) bir mide bölümü hazırlanarak ince bağırsaklara dikilmektedir. Bu ameliyatta hem diğer obezite cerrahisi ameliyatlarında olduğu gibi mide hacminin küçültülmesi hem de bağırsakların bir bölümünün devre dışı bırakılarak, tüketilen yiyeceklerin bir kısmının emilmeden atılması hedeflenmekte. Böylece hastalar hem daha az gıdayla doymakta hem de aldıkları gıdanın bir kısmı emilmektedir.

MİDE BALONU UYGULAMASI

Bu yöntemde endoskopi aletiyle ağızdan mideye içi boş bir balon yerleştirilmektedir. Ardından balon şişiriliyor ve hastanın midesinde bir dolgunluk oluşturulup, tokluk hissi sağlanmaktadır. Mide balonu, diğer iki yöntemden farklı ameliyatsız bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Ancak diğer yöntemlerden önemli bir farkı da balonun belli bir süre sonra çıkarılması (6 ay) ve sağlanan sonuçların kalıcı olmamasıdır.