İnsan psikolojisi ve ruhsal rahatsızlıkların teşhis ve tedavi süreçleriyle ilgilenen uzmanlık dalı Psikiyatridir. Kayseri Dünyam Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nde psikiyatri uzmanlarından oluşan tecrübeli, donanımlı ve çağdaş gelişmeleri yakından izleyip uygulayan bir kadro çalışmaktadır. Dünyam Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nde hastalıkların tanısının konulabilmesi için klinik görüşmeler, laboratuvar tetkikleri ve muayenelerden faydalanılır. Psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde ise duruma göre farmakoterapi yani ilaçla tedavi veya psikoterapi yöntemleri kullanılır.
Psikiyatri kliniğimizde teşhis ve tedavisi uygulanan hastalıklarından bazıları şunlardır:
Toplumda son derece yaygın şekilde karşımıza çıkan Depresyon, kısaca davranışlar, düşünceler ve duygulara dair bozukluklarla ilerleyen, sürekli mutsuz ve üzgün bir ruh hali, öncesinde keyif alınan aktivitelere karşı ilgi eksikliği, iştah kaybı ve uyku düzenindeki bozukluklarla kendisini gösteren ciddi bir rahatsızlıktır. Depresyondaki kişilere bilişsel tedavi yöntemleri uygulanır ve bu şekilde depresyon kontrol altına alınamazsa ilaç tedavilerine başvurulabilir.
Bipolar bozukluk Manik depresif hastalık veya iki uçlu duygudurum bozukluğu olarak da isimlendirilen, kişinin duygudurumunda keskin iniş ve çıkışlara sebep olan ve de hayatını ciddi biçimde etkileyen bir rahatsızlıktır. Bipolar Bozukluğu olan kişiler manik dönemde taşkınlık gösteren bir karaktere bürünebilir ve depresif dönemde ise çöküş yaşayabilirler. Atak dönemlerinin haricindeki zamanda bipolar bozukluğu olan kişilerin ruh halleri tamamen normal seyreder. Herhangi bir taşkınlığa veya çöküşe rastlanmaz. Hastalığı tamamen sonlandırmak ya da hastalık süreçlerini kısaltmak için famakoterapi ilaçlarından faydalanılır.
Kişinin obsesyon adı verilen rahatsızlık verici düşüncelere odaklanmaktan kendisini alamaması ve bunun sonucunda rahatsızlıktan kurtulabilmek için kompulsiyon dediğimiz sürekli davranışlar edinmesi durumuna OKB yani Obsesif Kompulsif Bozukluk denir. OKB, beynin bazı bölümlerinin olması gerekenden daha fazla aktivite göstermesi sonucunda ortaya çıkabileceği gibi aynı zamanda kişinin geçmiş hayatında travmaya yol açabilecek kötü bir olay yaşamasından dolayı da meydana gelebilir. Bu kişilerin kendiliğinden iyileşebilmesi çoğunlukla mümkün değildir. Bu yüzden de tedavi için davranış terapilerinden ve ilaçlardan faydalanılır.
Anksiyete yani kaygı, olağan dışı veya hızlı karar alınmasını gerektiren durumlarda meydana gelen ve insan yaşamının devam edebilmesi için herkesin yaşadığı normal bir duygudur. Fakat Anksiyete Bozukluğu ya da Kaygı Bozukluğu, kişinin kaygılarını yönetemeyerek, tehlike barındırmayan durumlarda bile kaygı yaşaması halidir. Anksiyete bozukluğu bulunan kişiler gündelik yaşantılarını sürdürmekte zorluk çekerler ve sosyal hayatta başkaları ile olan ilişkileri bu durumdan olumsuz etkilenir. Anksiyete Bozukluğu yaşayan bireylerin tedavi sürecinde ilaçlarla birlikte psikoterapiden faydalanılır.
Erkeklerde sertleşme (ereksiyon) problemleri, erken boşalma, kadınlarda vajinismus gibi cinsel işlev bozuklukları psikolojik bazı problemlerden ötürü meydana gelebilir. Bu ve benzeri problemlerden ötürü sağlık kuruluşlarına başvuran kişilere öncelikle ürolojik ve jinekolojik muayeneler yapılır. Ardından patolojik bir bulguyla karşılaşılmadığı taktirde psikiyatrik tedaviye geçilir.
Şizofreni kişinin gerçek ve gerçek olmayan durumlar arasındaki farkı anlamasını engelleyen, beynin olağan şekilde düşünmesini zorlaştıran ve dolayısıyla da duygularını, davranışlarını kontrol altında tutmasına mani olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Gelişim evresinde son derece yavaş bir seyir izleyen şizofreni, gereken önlemlerin alınmaması durumunda ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden hastalığın ilerlememesi adına antipsikotik ilaçlarla birlikte psikoterapilerden faydalanılır. Hastalığın seviyesine göre kimi zaman yatarak tedavi edilmesi gerekebilir.
İnsan bedeninin normal işlevlerini yerine getirmesinde bile zorluklar yaratan uyuşturucu maddelerin kullanılması ve kullanılmadığı taktirde kişilerin üzerinde bir yoksunluk hissi yaratması durumuna Madde Bağımlılığı denir.
Madde Bağımlısı bireyler kullandıkları maddenin bedenlerine zarar verdiğini bilmelerine karşın yoksunluk duygusundan ötürü uyuşturucu madde kullanma arzularının önüne geçemezler. Bu durum zamanla doz aşımına sebep olur. Madde bağımlılığı tedavisi hastanelerde gerçekleştirilir ve bağımlılık düzeyine göre 2 ila 6 hafta kadar sürebilir. Hastanede gerçekleştirilen ilaç tedavisinin ardından psikiyatrik tedavi sürecinin devam etmesi gerekir. Hastanın istikrarlı olması halinde bağımlılığın tedavisi mümkündür.
Bir çeşit kaygı bozukluğu olan sosyal fobi; kişide gelişen, toplum tarafından beğenilmeme ve yargılanma korkusundan dolayı sosyal ortamlarda yer almaktan çekinme isteği olarak tanımlanabilir. Bu kişiler, toplumdaki diğer bireylerin kendileri hakkında çirkin, aptal, beceriksiz gibi olumsuz yargılarda bulunacağını düşünürler. Bundan ötürü topluluk karşısında yemek yemekten, konuşmaktan veya biriyle karşılıklı konuşmaktan korku ve endişe duyarlar. Bu rahatsızlığın tedavisinde esas rol psikoterapiye aittir ancak gereken bazı hallerde ilaç tedavilerinden de faydalanılabilir.
Saldırı, doğal afet, taciz, kaza ve işkence benzeri travma yaratan olayların ardından anıların sürekli hatırlanması, kabus görme, uykusuzluk, geleceğe karşı karamsarlık ve kolay irkilme gibi durumların yaşanmasını travma sonrası stres bozukluğu olarak tanımlıyoruz. Kimi vakalarda anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi rahatsızlıklar da travma sonrası stres bozukluğuna eşlik edebilir. Psikoterapiler ve ilaç uygulamalarından faydalanılan tedavi süreci Dünyam Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nde başarı ile yürütülmektedir.
Kişinin beden algısında ve benlik saygısında yaşanan düşüşten kaynaklı Bulimiya Nervoza ve Anoreksiya Nervoza isimli yeme bozuklukları yaşanabilir. Aşırı zayıf bir vücuda sahip olmak için çok düşük kalorili beslenme, laksatif ilaçlar kullanma ve yüksek yoğunluklu egzersizler yapma hali Anoreksiya Nervoza’nın habercisidir. Bulimiya Nervoza ise aşırı miktarda yeme atakları ve hemen arkasından gelen pişmanlık duygusu ile bilinçli olarak kusma davranışıdır. Anoreksiya Nervoza hastalarından farklı olarak Bulimia Nervoza hastalarının hafif derecede kilolu ya da normal kiloda olan kişilerdir. Bu hastalıkların tedavisinde psikiyatrik tedavi ön plandadır. Ancak hastalıktan gelişen komplikasyonlar ve beslenme düzeninin oturtulabilmesi için başka tıbbi birimlerden de destek alınmaktadır.
Kişinin sevdiği birini kaybetmesi (vefat, ayrılık, boşanma vb.) gibi hayatını derinlemesine etkileyen ve geri döndürülmesi mümkün olmayan durumlarda hissettiği yas ve yıkım duygusu tüm insanlarda görülen doğal bir tepkidir. Ancak bu duyguların birkaç hafta içerisinde hafiflemeye başlamaması, üzüntünün kaynağı olan olayın ardından 3-6 ay geçmesine rağmen acı, üzüntü ve öfkenin devam edip düşmanca tavırlara neden olması hali “patolojik yas” olarak adlandırılır. Bu durum psikiyatrik tedaviyi gerektirmektedir.
Kişinin uyku düzeninde yaşanan bozukluk sadece uykusuzluk ve yorgunluk hissine değil aynı zamanda birçok farklı sağlık sorununa da sebebiyet verir. Herhangi bir fizyolojik sağlık problemi olmayan hastalarda yeterince uyumalarına karşın yorgun uyanma, uykuya dalma zorluğu, süreklilik arz eden kâbuslar, sayıklamalar ve gece sürekli olarak uyanmalar gibi uyku bozuklukları: psikiyatrik tedaviyi gerekli kılan hallerdir.
Siz de yukarıda sıraladığımız psikiyatrik problemlerden birini yaşıyorsanız ya da bu rahatsızlıklardan birini işaret eden belirtilere sahipseniz Dünyam Hastanesi Psikiyatri Kliniği’ne başvurarak muayene olabilir, olası bir rahatsızlığınızı erkenden teşhis edip verimli bir tedavi süreci yaşayabilirsiniz. Dünyam Hastanesi Psikiyatri Kliniği uzman hekim kadrosuyla Kayseri’de sizlere evrensel kalitede bir sağlık hizmeti sunuyor.