background

Beslenme ve Diyet

Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından biri doğru beslenmektir. Dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı çok sayıda hastalığı önleyen etmenlerden biridir. Hem hastanelerde hem de diğer sağlık kuruluşlarında insanların yaşam kalitelerini arttırmak için sağlıklı ve dengeli beslenme, vücut metabolizmasına uygun beslenme planları uygulama ve sağlıklı bir bedene sahip olabilmek adına hizmet veren tıbbi birime Beslenme ve Diyet Birimi denir. Kayseri Dünyam Hastanesi, uzman diyetisyenleri ve beslenme uzmanlarıyla, evrensel standartlarda hizmet vermektedir.

Sağlıklı biçimde kilo alma ve verme, hamilelik döneminde doğru beslenme ve diyabet hastaları için doğru beslenme gibi çok sayıda durum ve hastalıkla ilgili rehberlik eden Beslenme ve Diyet Birimi, sağlığımız için en önemli uzmanlık alanlarından biridir.
Beslenme ve Diyet Birimi Hangi Hastalıklara Bakar
Yukarıda da belirttiğimiz üzere beslenme ve diyet birimi son derece geniş bir ilgi alanına sahiptir. Çocukluk ve ergenlik döneminde hamilelik sürecine, çeşitli hastalıklardan kişinin kendisine özel besleme programlarına kadar geniş bir skalada hizmet veren birimin ilgilendiği hastalıklar şu şekildedir:

1- Sağlıklı Kilo Verme
Günümüzde pek çok insanın yakındığı sağlık sorunları arasında zirvelerde yer alan kilo problemi, psikolojik ve estetik handikaplarının yanı sıra başka pek çok hastalığa da davetiye çıkartmaktadır. Çocuk yaşlara kadar inan fazla kilo sorunu (Obezite) beslenme uzmanı ve diyetisyenlerin kişiye özel olarak hazırladığı bir plan çerçevesinde düzeltilebiliyor. Bu sayede kişi fazla kilolarından kaynaklı başka pek çok hastalığın pençesine düşmeden evvel yaşam standardını yükseltebiliyor.

 

2- Sağlıklı Kilo Alma
Kilo problemi denilince akla aşırı kilolar gelse de aşırı zayıf bireylerin durumu da tedavi ve destek gerektiren bir problemdir. Muhakkak beslenme ve diyetetik uzmanlarının desteğine başvurulması gereken bu durumlarda kişinin kas-kemik yoğunluğu dengesi sağlanır, kan değerleri normale döndürülür… Aksi taktirde aşırı zayıf bireylerde kasların zayıflaması, kemiklerin güçsüzleşmesi ve organlarda kimi hasarların meydana gelmesi kaçınılmazdır. Bu yüzden Kayseri Dünyam Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi hastaları için en ideal beslenme planlarını hazırlar ve olmaları gereken kiloya ulaşmalarına yardımcı olur.

 

3- Kişiye Özel Diyet Programı
Beslenme konusunda en sık yapılan hataların başında arkadaş tavsiyesiyle diyet programları takip etmek geliyor. Oysa ki bir başkasına yarayan diyet listeleri size bırakın fayda sağlamayı büyük zararlar verebilir. Her bedenin ihtiyaçları farklıdır. Rastgele uygulayacağınız bir diyet programı sizi vücudunuzun ihtiyaç duyduğu pek çok besinden mahrum bırakacağı için kas kayıplarına sebep olabilir. Bu yüzden diyet programları profesyonel diyetisyenler tarafından kişiye özgü olarak hazırlanmalıdır. Kişisel talepleriniz ve vücudunuzun özgün durumu gözetilerek hazırlanan bir diyet programı sizi ideal kilonuza kavuşturacaktır. Kayseri Dünyam Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi, dengeli ve sağlıklı beslenmeniz için rutin kontrollerinizi yapar, vücut özelliklerinizi dikkate alarak size en uygun beslenme programını hazırlar. Bunun dışında bu programa uyup uymadığınızı ve bu süreçte nasıl bir gelişim kaydettiğinizi de takip eder.

 

4- Metabolizma Hızı Ölçümü
Hastanın en az sekiz saat boyunca bir gıda tüketmemiş olması beklenen metabolizma ölçme işlemi öncesinde kişi yatağa uzanarak on dakika süresince dinlenir. Kalp atışlarının yavaşlamaya başladığı ve kendini dinlenmeye aldığı bu süreçte hastaya bir maske takılır. 15 dakika boyunca normal soluk alıp veren kişinin metabolizmasının yavaş mı yoksa hızlı mı çalıştığını ölçebiliyoruz. Kişinin dinlenirken harcadığı kalori, günlük olarak harcadığı toplam kalori tespit edilerek günde kaç kalori alması gerektiğini hesaplayabiliyoruz. Bunun dışında eğer kişinin metabolizması normalden yavaş çalışıyorsa hızlandırmanın yollarını arıyoruz. Sizin için hazırladığımız diyet programlarını metabolizma hızınızı gözeterek tasarlıyoruz.

5- Diyabet ve Diyet Takibi
Diyabet hastalarıyla yapılan ilk çalışmaların odağı hastayı ideal kilosuna kavuşturmak olur. Zira normalden fazla kilosu olan bireylerde kan-şeker dengesini sağlamak zordur. Diyabet hastalarının diyet programı uygularken glisemik indeksi düşük gıdalar tüketmesi gerekir. Glisemik indeksi yüksek besinler diyabet hastalarının diyetinde olmamalıdır. Çünkü bu gıdalar kan şekeri üzerinde ani yükselmelere ve düşüşlere yol açar. Bu durum diyabet hastalarının genel sağlık durumunu da son derece olumsuz etkileyecektir. Dünyam Hastanesi Beslenme ve Diyet Polikliniği olarak Diyabet hastalarına tavsiyelerimizi özetleyecek olursak:

Diyabet hastaları yalnızca protein odaklı bir beslenmeden uzak durmalı ve günlük olarak aldığı enerjinin yağ, karbonhidrat ve protein dengesinin kişiye göre diyetisyeni tarafından belirlenmelidir.
Diyabet hastaları 3’ü ana öğün ve 2’si ara öğün olmak üzere sık aralıklarla beslenmeli, ara öğünlerde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olacak karbonhidrat içeren besinlerin yanı sıra yağlı tohumlar ve proteinli gıdalar da yer almalı.
Kan şekerindeki ani düşüş ve yükselişleri önlemek, denge sağlamak için kalsiyum yönünden zengin besinler (cacık, yoğurt, ayran vb.) ana öğünlerde yer almalı.
Beyaz ekmekten uzak durup bunun yerine tam tahıllı buğday ekmeği kullanmak glisemik indeksi düşük olduğu için doğru bir seçim olacaktır. Öğünlerde de beyaz undan üretilen gıdalar yerine kepekli makarna tercih edilebilir.
Salata vücudunuzun ihtiyaç duyduğu lif, mineral ve vitaminleri temin etmeniz açısından önemlidir.
Katı yağlardan, paketli gıdalardan ve kızartılan yiyeceklerden uzak durmak da diyabet hastaları için önemlidir.
Bunun dışında günde en az iki ila üç litre su içmek, salam, sucuk benzeri işlenmiş şarküteri ürünlerinden uzak durmak, tatlı, pasta, simit benzeri beyaz undan yapılmış ve basit şeker barındıran besinlerden kaçınmak da dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar.
Dünyam Hastanesi, Diyabet hastaları için en ideal beslenme planını yapıp takibini gerçekleştiriyor. Siz de bir an önce Dünyam Hastanesi diyetisyen ve beslenme uzmanlarının evrensel kalitedeki hizmetiyle tanışın.

6- Çocuk ve Ergenlerde Kilo Kontrolü
Çocukluk sürecinde tip 2 diyabet, hiperkolesterolemi veya obeizte benzeri sağlık sorunları tahmin ettiğimizden daha çok görülüyor. Yanlış ve de düzensiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklar için hem önleyici tedbirler hem de tedavi aşamasında Dünyam Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi sizlerin yanında. Çocuklarınızın gerek zihinsel gerekse fiziksel olarak gelişimi için zararlı gıdalardan korunması, yanlış beslenme alışkanlıklarından kurtulması ve sağlıklı bireyler olması için beslenme ve diyet birimimiz en çağdaş tedavi metotlarını kullanır.

Unutmamak gerekir ki bugün her dört çocuktan biri kilo problemiyle mücadele ediyor. Geleceğe dair öngörülerde bulunan bilim insanları 21. yüzyılda doğan çocukların obeziteden kaynaklı hastalıklar yüzünden ebeveynlerinden daha kısa bir ömür süreceklerini düşünüyor. Çocukluk ve ergenlik dönemindeki obezite vakalarının önemli bir kısmı yetişkinlikte de devam ediyor. Çocukluk ve ergenlik döneminde obeziteye dair ne kadar erken önlem alınırsa ileriki yaşlarda karşılaşılabilecek diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların gerçekleşme ihtimali de o denli azalıyor

7- Tiroid Hastalıklarında Beslenme
Ülkemizde ve dünyada sıklıkla görülen tiroid hastalığına sahip olan bireylerin de beslenmede dikkat etmesi gereken şeyler vardır. Kişinin zayıflama sürecinde sorun yaratan hastalıklardan biri olan tiroid hastalığında ilaç tedavisini tatbik etmenin yanı sıra yaşam boyu beslenmeye de özen gösterilmelidir. Dünyam Hastanesi Beslenme ve Diyet birimi Tiroid hastalarının kişisel durumlarına göre en doğru beslenme programlarını hazırlar ve süreci takip eder.

8- Kilo Alma Diyetleri
Sağlıklı biçimde kilo almak isteyen bireylerde erken saatte yapılan kahvaltı büyük önem taşır. Kahvaltı öğününde peynir, yumurta ve süt gibi yoğun protein içeren besinler ve tam tahıllı buğday ekmeği sürece yardımcı olacaktır. Yine bu öğünde çay yerine vitamin deposu taze sıkılmış meyve sularını tercih edebilirsiniz. Kilo alma diyeti yapan kişilerin öğün atlamaması, yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Kas dokusunun arttırılması için her öğünde karbonhidrat ve protein almaya özen göstermek, ara öğünlerde kalori değeri açısından zengin gıdalar (fındık, ceviz, badem, kek, kuru meyveler, süt ve ayran gibi) çoğunlukla kendilerine yer bulmalıdır.

Ana yemeklerde midenizi dolduracak sıvılara karşı temkinli olup mümkün olduğunca yemek esnasında içecek tüketmemenizde fayda vardır. Ayran, asitli ve gazlı içecekler yahut çorbalar hızlı doyum sağladığı için kilo alma sürecinizi sekteye uğratabilirler. Su tüketiminin dahi yemekten yaklaşık 45 dakika sonraya bırakılması gerekebilir.

Kilo verme sürecinde hayatınızda spora da yer açmanız gerekir. Yürüyüşler, ağırlık kaldırmak gibi aktiviteler hem iştahınızın açılmasına hem kalori alımızın artmasına hem de kas kütlesi kazanmanıza yardımcı olabilir. Ancak yazının başında da belirttiğimiz gibi bütün beslenme ve egzersiz programları uzmanlar tarafından, kişiye, kişinin istek ve ihtiyaçlarına göre hazırlanmalıdır.

Hâlihazırda tükettiğiniz yemeklerin besin değerini arttırabilirsiniz. Örneğin makarna yiyecekseniz, makarnanızı peynirli ya da kıymalı hazırlayabilirsiniz. Kek yiyecekseniz fındık ve cevizli hazırlayabilirsiniz. Çorbaların içerisinde buğday, pirinç gibi ek besinler tercih edebilirsiniz.

Kilo alma sürecinde tavsiye edilen eylemlerden biri de sigarayı mümkün olduğunca hayatınızdan çıkarmaktır. Sigaranın iştahı kapatma özelliği, içindeki nikotin maddesinin metabolizma üzerindeki hızlandırıcı etkisinden ötürü sigara tüketiminden uzaklaşmanız gerekir. Bunun yerine elinizin altında kuru meyveler bulundurmak size hem yüksek kalori değerleri sağlar hem de mineral, posa ve vitamin açısından zengin bir içerik sunar.

Tatlı konusunda da protein ve kalsiyum almanıza katkı sağlayacak sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.

Zayıf bireylerin kilo alma hızı kilo verme hızından yavaştır ve bu yüzden Kayseri Dünyam Hastanesi’nde uzman diyetisyenler, doktorlar ve psikiyatristler bir arada multidisipliner bir çalışmayla bu bireyleri ideal kilolarına kavuşturmaktadır.

9- Çölyak Hastalığında Beslenme
Çölyak hastalığı her geçen gün adını daha sık duymaya başladığımız bir hastalık. Genellikle glüten içeren besinlerden uzak durmayı gerektiren bu hastalıkla mücadelede bağırsakların iç yüzeyinin zarar görmemesi, ishal ve mide ağrısı gibi semptomların önlenmesi son derece önemlidir.

Ne yazık ki hazır gıda sektöründeki hemen her yiyeceğin içerisinde glüten maddesi vardır ve Çölyak hastaları beslenme konusunda çok zorlanmaktadırlar. Dünyam Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi Çölyak hastaları için glütensiz beslenme programları hazırlar ve semptomların önüne geçmenize yardımcı olur. Ancak sindirim sisteminin tamamıyla iyileşebilmesi bazı durumlarda iki yıl sürebilmektedir.

10- Hamilelik ve Emzirme Dönemi Beslenme
Hamilelik sürecindeki bireylerin bebeklerin sağlıklı gelişimi için beslenmelerine gereken özen ve dikkati göstermesi şarttır. Hamileliğin her aşamasında uygulanması gereken beslenme programları farklılaşır ve yaşa, boy-kilo indeksine göre değişiklik gösterir. Kadınların sağlıklı ve güvenli bir hamilelik dönemi geçirebilmeleri açısından beslenme konusunda uzman yardımı almaları önem arz eder.

Bu durum gebelik sürecinin sonlanmasıyla da nihayete ermez. Ardından gelen emzirme döneminde de dengeli, düzenli beslenme kurallarına uymaya devam edilmelidir. Anne sütünün bebeğin gelişimine yetecek kadar besin değerini içerip içermediğinden emin olmak için anneler emzirme döneminde muhakkak Beslenme ve Diyet birimlerine başvurmalıdır. Kayseri Dünyam Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi olarak gebelik dönemindeki anne adaylarına ve emzirme dönemindeki annelere en doğru beslenme programlarını ve takviyelerini hazırlıyoruz.

 

Hastalıklarda Tıbbi Beslenme
Mide ve Bağırsak Hastalıklarında Beslenme
Kronik ya da akut bağırsak ile mide hastalıklarının tedavi sürecinde ya da önlenmesinde beslenme ve diyet biriminin rolü büyüktür. Ülser, gastrit, hazımsızlık ve benzeri mide problemlerinden mustarip ve kolit, ishal, emilim bozukluğu benzeri bağırsak sorunları yaşayan bireylerin hangi besinleri tüketip hangilerinden uzak durması gerektiği konusunda muhakkak beslenme ve diyet birimine başvurması ve profesyonel yardım alması gerekir.

Yatan Hastalarda Beslenme
Hekimler bazı durumlarda çeşitli sağlık problemlerinden ötürü hastanede yatarak tedavi gören hastaların, güç kazanması için beslenme ve diyet birimleriyle işbirliği yapma yoluna giderler. Doktorların onay verdiği durumlarda beslenme ve diyet birimi uzmanları kişinin genel sağlık durumunu, ihtiyaçlarını gözeterek yeni bir beslenme programı hazırlarlar. Bu süreçte hastanın söz konusu programa düzenli biçimde uyup uymadığını denetlemek de yine beslenme ve diyet biriminin alanına girer.

Alerji ve Besin İntoleransında Beslenme
Besin alerjileri çoğu zaman bebeklik döneminden başlayarak bir insan hayatını baştan sona etkileyebiliyor. Bundan ötürü alerjisi olan bireylerin beslenmelerine çok küçük yaşlarından itibaren dikkat etmesi gerekiyor. Alerjileri yüzünden beslenme pratiklerinden çıkardıkları gıdaların kısa, orta ve uzun vadede bireylerin yetersiz ve dengesiz beslenmesine neden olması kaçınılmaz bir durum. İşte bu durumu ortadan kaldırmak için Beslenme ve Diyet birimleri kişiler için en doğru beslenme planlamasını gerçekleştiriyor.

Yeme Davranış Bozukluklarında Beslenme
Yeme bozukluğu ya da diğer isimleriyle anoreksiye, bulumia vb. tedavide amaç bozulan yeme davranışlarını değiştirmek, yeme pratiğine farklı bir yaklaşım getirmek ve yeni bir yeme düzenini oluşturmaktır. Kayseri Dünyam Hastanesi beslenme uzmanları ve diyetisyenleri yeme bozukluğunun teşhisinde, tedavisinde, takibinde ve rehabilitasyonunda multidisipliner bir ekip anlayışıyla çalışır.

Kalp ve Damar Hastalıklarında Beslenme
Kalp ve damar hastalıkları dünya ölçeğindeki ölümlerin büyük çoğunluğunun birinci nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde dünyadaki toplam insan nüfusunun yüzde 25’inin bu hastalıklarla mücadele ettiği biliniyor. Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı ise bu hastalıkların hem önlenmesinde, hem de hastalık oluştuktan sonraki tedavi sürecinde olumlu etkilere sahip. Kalp ve damar hastalıkları ile mücadele eden bireylerin beslenme konusunda uzman yardımı almaları bir tercihten öte gerekliliktir.

Kanser Hastalarında Beslenme
Tıpkı kalp ve damar hastalıklarında olduğu gibi kanserden korunmak için de düzenli ve dengeli beslenmenin önemi yadsınamaz. Kanser hastalığı ile karşı karşıya geldikten sonraki tedavi sırasında ve sonrasında dengeli beslenmek; kendinizi daha iyi hissetmenizi, enerjik ve güçlü olmanızı, kilonuzu ve depoladığınız besinleri korumanızı, tedaviden kaynaklanan komplikasyonları tolere edebilmenizi, enfeksiyon riskini azaltmanızı dolayısıyla da hızlıca iyileşip kendinize gelmenizi sağlar.

Tıp dünyasındaki güncel araştırmalar kanser tedavisi esnasında yeterli ve dengeli beslenen hastaların kanserle mücadele için uygulanan ameliyatlardan, radyoterapiden, kemoterapiden, ve biyolojik tedavilerden gelen yan etkilere karşı daha dirençli ve dayanıklı olduklarını ispatlıyor. Doğru beslenmek bu zorlu tedavilere karşı dirençli kalmanıza yardım ediyor.

Karaciğer Hastalıklarında ve Karaciğer Yağlanmasında Beslenme
Karaciğer insan vücudunda depo ve detoks organıdır. İnsan bedeni için kilit bir rol oynayan karaciğer organının sağlığının korunması büyük önem taşır. Bu yüzden kilo problemi ya da yanlış beslenme pratikleri uzmanlar tarafından düzeltilmeli, karaciğerin rahatlaması sağlanmalı ve karaciğeri yoran yağlanmaların önüne geçilmelidir. Bunun için de bireye özel beslenme plan ve programları gereklidir.

Kayseri Dünyam Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi uzman diyetisyenler, çağdaş tedavi yaklaşımları, hasta odaklı çalışma prensipleriyle sizlere dünya çapında bir sağlık hizmeti sunuyor. Siz de Dünyam Hastanesi’nin hizmet anlayışıyla tanışmakta geç kalmayın.